Datum objave: 13. prosinca 2023.
Kategorija: Naslovnica

Posjetili smo Permakulturni vrt i OPG Štaklić u Perušiću

Učenici 3.A i 4.A u pratnji profesorice Nevenke Rebić posjetili su Permakulturni vrt i OPG Štaklić u Perušiću.

Permakulturni vrt je mnogo širi pojam od pojma ekološkog vrta i predstavlja dalje približavanje prirodi. U permakulturi sva ljudska aktivnost se nastoji uklopiti u životnu sredinu tako da sve postane cjelina. U permakulturnom vrtu se koristi ekološka i poljoprivredna praksa koja ne narušava životnu sredinu.

U permakulturi je fokus na bioraznolikosti, višegodišnjim biljkama. To znači da se ovaj vrt treba povremeno održavati i da nismo obavezni svake godine obavljati sjetvu ili sadnju.

U permakulturi se velika pažnja poklanja revitalizaciji zemljišta, zemljište se malčira kako bi se spriječilo isušivanje, prave se gredice koje i na lošijim tipovima zemljišta mogu osigurati uspješan uzgoj biljaka i dobar urod, racionalizira se pitanje vode, sade se biljke zaštitnice, biljke koje tjeraju ili privlače kukce. Sustavi za navodnjavanje nisu kanali ili crijeva kojima je jedina funkcija da dopreme vodu za zalijevanja. Koristi se kišnica, kopaju se jezera koja imaju za cilj osigurati rezervnu vodu, vrše pasivno navodnjavanje i istovremeno koriste kao ribnjaci.

OPG Štaklić bavi se uzgojem goveda i konja. Odgovornost prema životinjama i život u njihovom okruženju inspirativan je za životni stil članova ovog OPG-a.

*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content